Gömülü sistemlere giriş yapmak isteyenlerin ilk yapması öğrenmesi gereken şeylerden birisi C programlama dili. Peki C programlama dilini öğrenmek için hangi platformu kullanabiliriz? Aslında başlangıçta C öğrenmek için herhangi bir mikrodenetleyici üzerinde çalışmaya gerek yok. Temel C programlamayı bilgisayarımızda çalışarak kavramları öğrenebiliriz. Bu yazıda Eclipse geliştime ortamını ve bu ortamda nasıl C programlama çalışabilmek için gerekli ortamın kurulumunu kısaca anlatacağım. Anlattıklarımı Windows 7 üzerinde çalıştırdım.
Eclipse Tümleşik Geliştirme Ortamı
Eclipse tümleşik geliştirme ortamı (IDE), Eclipse Vakfı tarafından aynı isim adı altında yürütülen projelerden birisidir. Çeşitli firmaların desteğiyle birçok açık kaynaklı proje geliştiriliyor. Eclipse hakkında daha fazla bilgiyi bu linkte bulabilirsiniz.
Bugün birçok firma kendi geliştirme ortamlarını Eclipse ile entegre ederek piyasaya sürüyor. Dolayısıyla Eclipse ortamına aşina olduğunuzda birçok farklı firmanın ürünleriyle çalışmak da kolay hale geliyor.
Windows ortamında Eclipse ile C ve C++ dillerinde geliştirme yapabilmek için bir derleyicimizin olması gerekiyor. Burada MinGW olarak bilinen ve GNU araçlarının Windows ortamında kullanımını sağlayan paketi kullanacağız.
MinGW Kurulumu
MinGW açık kaynaklı GNU araçlarını Windows üzerinde kullanabilmemizi sağlıyor. MinGW’yi bu linkteki sayfadan indirebiliriz. Bunun için direk olarak “Looking for the latest version? Download mingw-get-inst-20120426.exe (662.7 kB)” yazan linke tıklayarak otomatik kurulum versiyonunu indirebilirsiniz.
MinGW ile ilgili şuradaki notları okumanızı tavsiye ederim. “Getting Started” bölümünde de söylendiği gibi kurulumu yaptığınız klasör isimlerinde boşluk bulunmamasına dikkat etmelisiniz. Mümkünse kurulumu c:\MinGW gibi bir klasöre yapın.
Kurulum dosyasını çalıştırıp klasik “next” adımlarını takip edebilirsiniz. Kurulum sırasında “download latest repository catalogues” seçeneğini seçmelisiniz. “Select Components” penceresinde de C compiler, C++ Compiler, MSYS Basic System ve MinGW Developer Tooltkit seçeneklerini seçerek ilerleyin.
Eclipse’in Kurulumu
Eclipse geliştirme ortamını bu linkten indirebilirsiniz. Eclipse ile birçok dilde geliştirme yapılabiliyor. Burada “Eclipse for C / C++ Developers” versiyonunu indirip kullanacağız.
Eclipse herhangi bir kurulum gerektirmiyor. İndirdiğimiz zip dosyasını açıp içerisindeki Eclipse.exe dosyasını çalıştırmamız yeterli. Eclipse ilk açılışta bizden bir “Workspace” klasörü belirlememizi isteyecektir. Workspace, projelerimizin kaydedileceği klasörü belirtiyor.
Eclipse File >> New menüsünden yeni bir C veya C++ projesi oluşturabiliriz. Açılan Pencerede “Hello World ANSI C Project” ve Toolchains” menüsünden de “MinGW GCC” seçeneklerini seçererek yeni bir proje oluşturabiliriz.
Run Menüsü altındaki Run seçeneğini seçtiğimizde projemiz derlenecek ve aşağıdaki Console penceresinde programımızın çıktısı görüntülenecektir.

Eclipse ile Hata Ayıklama (Debugging) İşlemleri
Eclipse oldukça kapsamlı bir geliştirme ortamı. Eclipse içerisinde yapılan değişik işlemler için gerekli pencere düzenlerine “Perspective” adı veriliyor. Kod yazarken farklı, hata ayıklarken farklı pencerelere ihtiyaç duyarız. Hata ayıklama işlemi için Window >> Open Perspective menüsünden Debug Perspective seçeneğini seçiyoruz. Bu seçenek görünmüyorsa Others seçeneğini seçip açılan pencereden yine Debug seçeneğini seçebilirsiniz.
Örnek programda bir for döngüsü ile 10 kez “Hello World” yazdırıyoruz. Burada “Hello World” yazdırdığımız satırın başına bir “breakpoint” koyarak debug işlemi yapacağız. Run menüsünden Debug seçeneğine basark (veya F11 tuşuna basarak) debug işlemini başlatabiliriz. Programımız breakpoint’in olduğu noktaya geldiğinde otomatik olarak duracaktır. Sağ üstteki pencerede i değişkeninin o anki değerini görebiliriz.
Eclipse ve MinGW ile C veya C++ programlama dili üzerine çalışmalar yapabilirsiniz. Gömülü sistemler için gereken temel C programlama çalışmalarını da bu araçlar üzerinde yapabilirsiniz. Sonrasında çalıştığınız platforma özel bilgileri öğrenmeye geçebilirsiniz.
Faydalı olması dileğiyle…
[ad]
“Launch failed. Binary not found” hatası alıyorum. Sebebi ne olabilir?
Kod derlendikten sonra mı bu hatayı alıyorsunuz? Programı kaydettiğiniz klasörde exe dosyası oluşmuş mu kontrol ettiniz mi?
Aslında kurarken sizin adımları tek tek takip ettim ama bi eksik dosya falan var sanırım ben de. Aşağıdaki hatayı alıyorum derlerken.
Build komutu verdikten sonra da aynı hatayı mı alıyorsunuz?
bende ilk başta “Launch failed. Binary not found” hatası aldım. ama ilk önce yukardaki çekiç ikonuna tıklayıp build debug yaptıktan sonra Run ikonuna basınca sorunsuz çalıştı.
Çok teşekkürler coşkun bey!
Birde bu Ansi C dersleri veren web link’i verebilirseniz çok memnun oluruz. Özellikle benim gibi yeni başlayanlar için uygun dersleri veren bir link.
C programlama ile ilgili kaynakları linkteki yazımda paylaşmıştım: http://coskuntasdemir.com/gomulu-yazilimlar/c-programlama-gomulu-yazilimlar/gomulu-sistemler-ve-ansi-c.html
Şu yazımda C programlama ile ilgili kaynakları paylaşmıştım: http://coskuntasdemir.com/gomulu-yazilimlar/c-programlama-gomulu-yazilimlar/gomulu-sistemler-ve-ansi-c.html
Okan Bey , çok teşekkürler! Maalesef İngilizce sıkıntım var. Ama yinede ingilizce kaynaklarda bildiklerimiz üzerinden bilmediklerimizi anlama yöntemiyle anlamaya çalışacağız.
Coşkun Bey sizede çok teşekkürler !
Merhaba Cavit Bey!
Ben şu anda C programlama üzerinde çalışıyorum. Coşkun Bey’in de izni olursa ANSI C için bir önerim olabilir.
http://www.youtube.com/watch?v…
Yukarıdaki linkte C programlama ile ilgili videolar var. Eğer
ingilizce sıkıntınız yoksa gayet yararlı videolar. C de çoğu konu
üzerinde durulmuş. Videolarda eclipse kulanılmamış (Code::Blocks
kullanılmış.), fakat yapılanları eclipse üzerinde de
çalıştırabilirsiniz.
İyi Günler.
Merhaba Cavit Bey!
Ben şu anda C programlama üzerinde çalışıyorum. Coşkun Bey’in de izni olursa ANSI C için bir önerim olabilir.
http://www.youtube.com/watch?v=TL5vP45dYps&list=PL0170B6E7DD6D8810
Yukarıdaki linkte C programlama ile ilgili videolar var. Eğer ingilizce sıkıntınız yoksa gayet yararlı videolar. C de çoğu konu üzerinde durulmuş. Videolarda eclipse kulanılmamış (Code::Blocks kullanılmış.), fakat yapılanları eclipse üzerinde de çalıştırabilirsiniz.
İyi Günler.
Hocam c dosyalarını derleyip console yazan yerde sonucu görebiliyorum.
Çalıştırınca direkt ekranın gelmesini nasıl sağlayabilirim?
MinGW GCC derleyicisini seçerek C++ ile yeni proje açıyorum, ancak bir türlü çalışmıyor. Neden olabilir.
Coşkun hocam maalesef, gcc nin windows portu olan mingw ile eclipse üzerinde c/c++ kodu geliştirmek biraz sıkıntılı. Birçok bug var. Sizin yazınızda açtığınız örnek proje kodlarında bir sıkıntı meydana gelmiyor fakat ama örneğin şöyle bir durumda console çıktısında sıkıntılar oluşuyor;
#include
int a;
int main(void)
{
printf(“Bir tam sayi giriniz = “);
scanf(“%d”,&a);
printf(“Girdiginiz sayinin karesi = %dn”,a*a);
return 0;
}
Böyle bir kodda, ilk olarak “printf(“Bir tam sayi giriniz = “);” satırını işleyip içerdeki stringi göstermesi gerekirken, ikinci satırdaki kodu işleyip, bir sayı girmenizi bekliyor. Siz sayi girdiğinizde ilk olarak göstermediği o stringide ekliyor. Bu tip bug lar çözülüyor fakat başka yerlerde bug lar çıkıyor. Örneğin getch() fonksiyonunda.
Bu yüzden Windows ortamında c/c++ kodu geliştirmek için bence en güzel ortam microsoft derleyicileri. Mesele Visual Studio nun express sürümleri ücretsiz kullanılabiliyor. Hem başlangıç seviyesinde hemde daha yüksek seviyede C/C++ öğrenmek için gayette yeterli. Ve bu tip bug lar yok. GCC ve G++ derleyicileri bence linux ortamında daha başarılı. Bu yüzden yeni öğrenen arkadaşlara derleyici ve ide kaynaklı problemlerle uğraşmaması adına microsoft derleyicilerini tavsiye ediyorum.
hocam “launch failed. binary not found” hatası alıyorum. ne yapsamdüzelmedi. lütfen yardım edin.
Çalıştırabildim…..
Microsofttan kurtulacağım inşaallah.
Eclipse c/c++ programında programı run ettiğimizde CMD üzerinden çalıştırılmasını nasıl yapabiliriz. Çünkü console üzerinden yazdığım programa girdi yapamıyorum.