Son dönemde bloguma gelen aramaların çoğunluğunu “arm programlama” oluşturuyor. Bu nedenle bu konuda birşeyler yazmak istiyorum.
ARM firmasının üretmiş olduğu ARM mimarisine ait işlemci çekirdekleri ve bu çekirdeklere sahip mikrodenetleyici / mikroişlemciler var. Dolayısıyla “ARM programlama” diye birşey yok. Onun yerine “ARM tabanlı mikrodenetleyici / mikroişlemci programlama” diye birşey var. Bu da birçok üreticinin üretmiş olduğu çeşitli mikroişlemci / mikrodenetleyici ailelerini içeriyor. Bu konuyla ilgili olarak daha önceki yazılarıma bakabilirsiniz.
Sırasıyla yapılması gerekenleri sıralayacak olursak:
- Önce üzerinde çalışacağınız platformu belirleyin. Kullanacağınız mikrodenetleyiciye ait bütün dökümanları bulup bir klasörde toplayın.
- Platform bağımsız olacak “C dilinde programlama”yı öğrenin. Bunun için ilgili yazıma bakabilirsiniz.
- Seçtiğiniz platformu iyice tanıyın. Her zaman kuralınız “önce anlama, sonra kodlama” olsun. Aksi takdirde ufakcık bir ayrıntı yüzünden saatlerce uğraşmanız işten bile değil. Kullanacağınız mikrodenetleyicinin özelliklerini iyice öğrenin. Geliştirme ortamını tanıyın. Sadece bir LED yakacak hale getirebilmenin bile büyük bir çaba gerektirdiğini unutmayın. Eğer bir LED’i yakıp söndüren programı çalıştırabildiyeniz işin yarısını halletmişsiniz demektir.
- Bundan sonra bir LED’i yakmaktan başlayarak sırasıyla çevrebirimlerini çalıştırma denemeleri yapın. Daha sonra seri haberleşme kullanarak PC ile haberleşme projeleri yapabilirsiniz.
- Bundan sonrası gerçekleştirmek istediğiniz projenize göre şekillenecektir.
Unutmayın bütün bunları yaparken en çok ihtiyacınız olacak şey “sabır” olacaktır.