Skip to content

COŞKUN TAŞDEMİR

Gömülü Sistemler, Elektronik, Teknoloji

Menu
  • Başlangıç
  • Tavsiyelerim
  • Gömülü Sistem Sohbetleri
  • Hakkımda
  • İletişim
Menu

Elektroniğe nasıl bulaştım ve biraz nostalji…

Posted on 25 Mart 201317 Ağustos 2019 by ctasdemir

Elektronik konusunda bir yerlere gelmiş insanlara baktığımda geçmişlerinde benzer hikayeler olduğunu görüyorum. Benim de paylaştığım bu ortak nokta genelde bu insanların çocukken oyuncaklarıyla güzel güzel oynamak yerine onların içini açıp bozan tipler olduğunu görüyorum. Bu açıp bozma eylemi yaramazlıktan veya zarar verme güdüsünden değil tamamen “bunun içinde neler oluyor” merakı ile yapılan şeyler… Sonrasında işi ilerletip oyuncak içindeki parçalardan farklı farklı şeyler yapmaya doğru devam ediyor. Eğer ailede elektronikle uğraşan bir dayı / amca vs… varsa işte tehlikeli durum o zaman ortaya çıkıyor: Elektronik virüsünü bir kere kapan gencimiz bir daha iflah olmuyor 🙂

2 Transistörlü Flip-flop devresi
2 Transistörlü Flip-flop devresi

Benim de elektronikle tanışmam benzer bir hikayeye dayanıyor. 9-10 yaşlarındayken elektronikçi olan dayım sayesinde elektronikle tanışıp iki led’i ard arda yakıp söndüren 2 transistörlü flip flop devresi yapmıştım. Sonra da elektronik hayatımdan çıkmadı. Dedim ya virüsü bir kere kapan bir daha kurtulamıyor…

9 – 10 yaşlarımdayken mahallemizde oturan akrabalarımıza o zamanlar yeni çıkmış olan tetris oyununu oynamaya gittiğimi hatırlıyorum. Sonra bir gün gittiğimde sonrasında adının “bilgisayar” olduğunu öğrendiğim bir alet aldıklarını gördüm. Tetristen daha güzel oyunlar oynanabiliyordu üzerinde… Ama oyunları açmak için bilgisayara bazı komutlar girilmesi gerekiyordu (tabi önce sistem disketi ile işletim sistemi (MS-DOS) yüklendikten sonra… Çünkü bilgisayarın sabit-diski yoktu. Sonrasında o da alındı. Tabi oyunları açmak için hala evin ablasından yardım almak gerekiyordu. Oyun açmak için gerekli komutlar çok zor değildi aslında. Oyunun klasörüne girip çalıştırılabilir dosyanın ismini yazıp enter’a basmak yeterliydi.

>>CD oyun
>>cd pre2
>>pre2

Çocukluğumda en çok sevdiğim bilgisayar oyunlarındandı.
Prehistorik 2: Çocukluğumda en çok sevdiğim bilgisayar oyunlarındandı.

Prehistorik 2 bugün bile hala zevkle oynayabileceğim bir oyun…

Evin ablası üniversite okumak için başka şehre gidince iş başa düşmüştü. Artık komutları öğrenip oyunları kendim açabiliyordum. Hatta disketten bilgisayara kopyalama filan bile yapmaya başlamıştım 🙂 Bir de hasbelkader tanıştığım QBASIC diline iyice merak sarmaya başlamıştım. Programlamaya olan merakım da böylece başlamış oldu. O zamanlar yayında olan bir iki dergiden biri olan PC World dergisinin sonlarına doğru yayınlanan Qbasic köşesindeki sayfalarca kodu elle yazıp sonrasında çalıştırmaktan büyük zevk aldığımı hatırlıyorum. Sayfalarca kod dediğim şey de ekranda baloncuklar çıkaran veya ekrana analog saat çizdiren bir program oluyordu genelde…

90'lı yılların popüler oyuncaklarından Tetris
90’lı yılların popüler oyuncaklarından Tetris

Sonralar dayım (ah dayı ah 🙂 bir yerlerden 286 işlemcili bir bilgisayar bulmuştu. Ama bu renkli ekrana sahipti. O bilgisayarla yapılabilecek herşeyi yapmıştım sanırım.

Sonunda lisede hazırlık senesinin yaz tatilinde yeni bir bilgisayarım oldu. Artık Türkiye’de internet de kullanılmaya başlanmıştı. Yeni bilgisayarımda Qbasic’ten Visual Basic’e terfi ettim. Artık görsel Windows programları yazabiliyordum. O zamanlar yeni öğrendiklerimle bilgisayarın paralel portundan kontrol uygulamaları yapmaya başlamıştım. Hatta yaptığım ufak bir sürücü devre ile odamın lambasını bilgisayarımdan kontrol ediyordum. O zamanlar insanlık için küçük benim için büyük şeylerdi bunlar. Yine bu blogumun atası diyebileceğim “Bilim Online” adlı siteyi açıp bilgilerimi paylaşmaya başlamıştım. O zamanlar elektronik konusunda Türkçe kaynak hiç denecek kadar azdı. Paralel port kontrolü ile ilgili bulduklarım Türkçe’ye çevirip yayınlamıştım. Bilim Online adlı sitemin halini arşivlerde görebilirsiniz.

Lisede okurken elektronikle ve bilgisayarımla uğraşmak dersleri ihmal etmek anlamına geliyordu. Üniversitede elektrik – elektronik bölümünü kazanınca artık bu sevdiğim alanlarla daha çok ilgilenebileceğimi düşünüyordum. Daha da ötesi benim gibi elektroniğe meraklı kişilerle bir arada okuyacağımı düşünüp heyecanlanıyordum. Ancak işler hiç de umduğum gibi olmadı. Üniversite benim için büyük bir hayalkırıklığı oldu. Ve bu sonra yaşayacağım hayalkırıklıklarının ilki olacaktı…

Bölümümdeki arkadaşlarımın birçoğu hiç de beklediğim gibi elektronik meraklısı değildi. Eczacılık, tıp gibi bölümleri de yazıp olmayınca bu bölüme gelmişti. Ah şu eğitim sisteminin gözü çıksın…

Bütün bunları neden anlattığımı bilmiyorum. Oyuncaklarının içini açan çocuklardan buralara geldik. Sanırım yaş ilerledikçe insanda bir nostalji ihtiyacı oluyor. Ben de onu gidermiş oldum…

Sizin elektronikle tanışma hikayeniz nedir? Lütfen yorumlarda paylaşın…

10 thoughts on “Elektroniğe nasıl bulaştım ve biraz nostalji…”

  1. yigit dedi ki:
    25 Mart 2013, 19:49

    bazıları ister bazıları olur hocam önemli olan istemek 🙂

    Cevapla
  2. meteor67 dedi ki:
    25 Mart 2013, 20:04

    Yaz stajında ,1987 de staj maaşımla 2. el Sinclair’in 48K “Bilgisayarını” almıştım. ama eve gelince bizim televizyon S/Beyaz VHF olduğu için monitör olarak işe yaramamıştı. Yeni UHF televizyon almak da beni aştığı için. Sinclair i açıp tek transistörlü VHF tuner e gerekli sinyali almştım. Ama benimle beraber tüm mahalle izliyordu .

    Cevapla
  3. Kadir dedi ki:
    25 Mart 2013, 21:10

    Benim ilk bilgisayarım MS-DOS idi sonrasında dayımın bilgisayarını oynamanın ayrı bir yeri vardı çünkü onunki Win95 idi 😀
    Elektronik ile tanışmam ortaokul idi. Fakat gerçek anlamda tanışmak lisedeydi. Lise 1 de Bir teyp bozmuş ve bu nedir ne işe yarar (direnç, kondansatör vs..) diye internette araştırmaya başlamıştım. Lise 3 de ise devre kartı basıp çalıştırıyordum. (Teknik lise değil analolu lisesini okudum.) Üniversiteye kadar kimseden bir bilgi öğrenmemiştim. Sadece internet vardı ve yeterliydi 😀
    Tabi lisede bunlarla uğraşmama o zamanlarda ailem biraz kızıyordu. Bende saklı saklı gerçekleştiriyordum. 😀
    Şimdi iyiki yapmışım böyle şeyleri diyorum.

    Cevapla
  4. Çağrı dedi ki:
    28 Mart 2013, 19:08

    5 yada 6 yaşlarındayken sokakta bir çocuğun elinde gördüğüm bir parça kablo bir ampul ve bir pilden oluşan mini devre itti beni de bu maceranın tam ortasına işte o günden sonra benim de hiç sağlam oyuncağım olmadı 🙂

    Cevapla
  5. alper dedi ki:
    21 Nisan 2013, 11:34

    Bende ilk defa dayımın ampülü pille yakıp bana göstermesiyle başladım şimdi elektronik. müh. 3. sınıf öğrencisiyim coşkun abinin de deiği gibi üniversite büyük hayal kırıklığı oldu benim için ama artık diplomayı alma peşindeyim okuldan umudu kestim herşeyi kendim öğrenmeye çalışıyorum…

    Cevapla
  6. erpay dedi ki:
    18 Mayıs 2013, 21:00

    Benim de hem dayım hem dedem elektronikçiydi 4-5 yaşlarında C64 ile bilgisayar olayına girmiştim henüz yazıp okuyamazken RUN yazabilmeyi öğrenmiştim 🙂 İlkokuldayken çoktan lehim yapmayı öğrenmiş BASIC de bişiler yazamaya çalışıyordum CommodoreDa hala onun tadını alamıyorum 🙂 Geri kalan ise aşağı yukarı hepimizin aynı içini açtık parçaladık bugünlere geldik.

    Cevapla
  7. sdmh dedi ki:
    08 Eylül 2014, 17:36

    Lise zamanında babama aldırdığım 8086 bilgisayarla Ms-Dos ve QBasic ile tanıştım. Liseyi Meslek lisesi Elektronik bölümünde okumamın avantajı ile hem bilgisayar hem de elektronik konusunda kendimi yetiştirebildim. Lisede Qbasic ile yazdığım Takvim programını bir öğretmenim gördüğü zaman şaşırarak “Bunu sen mi yazdın?” demişti. Üniversitede Disket kutusuyla gezerdik 🙂
    Sonrasında Delphi ve C# ile devam etmeye çalışıyorum. Yazınızı okuduğum zaman öğrencilik yıllarım gözümün önüne geldi.

    Cevapla
  8. fatih dedi ki:
    11 Ocak 2015, 01:36

    Lise yıllarında tv ‘de TRT1 kanalının görüntüsü kaybolup karardı ve benim sesim geldi ” annem de oğlum odada yine ne yapıyorsun diye bağırdığını hatırlarım o zamanlar” 2002 yılıydı sanırım ; fm verici devresinde yaptığım değişiklik sonucu (bobinin spirlerini azalttım ve kondansatörün pf değerini düşürdüm)vhf bandına çıktı verici, çok şaşırmıştım o zamanlar nasıl oldu diye, ilginç bir anımdı bu ve daha neler neler…

    Cevapla
    1. murat dedi ki:
      11 Ağustos 2017, 11:57

      ilginçmiş 🙂

      Cevapla
  9. Geri bildirim: Gömülü Sistemler Alanında Çalışmak – Gömülü Yazılım

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON YAZILAR

  • Yaş 40, yolun neresi?
  • Yazılımcı mı olmak istiyorsun? Eee ol o zaman!
  • ChatGPT’den “Gömülü Yazılım Şarkısı”!
  • Acılardan arda kalan…
  • Yazılım işi zor ya da kolay mı?
  • Mühendislikte Bölüm / Alan Seçmek
  • Mühendisler neden Hollanda’ya gidiyor?
  • Şirketiniz için aradığınız “gömülü sistem mühendisini” neden bulamıyorsunuz?
  • Yeni Mezun Olmak, İşe Girmek!
  • Nesnelerin İnterneti (IOT) İş Modellerini Konuştuk

Kategoriler

  • Arduino (7)
  • ARM (18)
  • C Programlama (7)
  • Diğer (3)
  • Donanım (6)
  • Eğitim (10)
  • Genel (23)
  • Gömülü Sistemler (56)
  • Gömülü Yazılımlar (17)
  • Haberler (22)
  • Kariyer (2)
  • Kitaplar (3)
  • Mühendislik (20)
  • Nesnelerin İnterneti (6)
  • Oradan Buradan (8)
  • Robotik (2)
  • Yazılım hataları (1)

ARŞİV

Blogroll

  • Ahmet Alpat
  • Arduino Türkiye
  • Gömülü Eğitim
  • Gömülü Yazılım
©2025 COŞKUN TAŞDEMİR | Built using WordPress and Responsive Blogily theme by Superb