Önceki yazımda yeni bir kitap yazmaya başladığımı söylemiştim. Arduino konusundaki ilk kitabımdan sonra, bu da yine Arduino projeleri içeren bir kitap olacak. İlk kitapta Arduino’ya yeni başlayanları hedeflemiştim. Bu yeni kitapta biraz daha farklı uygulamalar olacak.
İkinci kitapta anlatacağım konular arasında Processing de var. Kitaptan önce çok az bir tanışıklığım olan Processing’le, daha fazla zaman geçirme fırsatım oldu. Giderek de daha çok sevmeye başladım. Ülkemizde çok fazla kullanılmadığını düşündüğüm Processing platformunu kısaca tanıtmak istiyorum.
Processing’i http://www.processing.org sitesinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Daha önce Arduino ile çalışmış olanlar indirip kullanmaya başladığında iki ortamın ne kadar çok benzediğini görecekler. Bu benzerlik, Arduino’nun Processing temel alınarak geliştirilmesinden kaynaklanıyor.
Processing, programlamaya yeni başlayan insanları bu alanla tanıştırmak için tasarlanmış ve görsel ağırlıklı bir programlama dili ve aynı zamanda geliştirme ortamı. Oldukça basit kullanıma sahip olan Processing ile görsel zenginliğe sahip uygulamalar geliştirilebiliyor. Veri görselleştirme gibi alanlarda da Processing bolca kullanılıyor. Processing ile tasarlanmış proje örneklerini şurada görebilirsiniz.
Processing’in hedef kitlesi profesyonel programcılardan çok görsel tasarımcılar ve sanatçılar diyebiliriz. Ancak zengin kütüphane desteği sayesinde değişik programları çok kolay bir şekilde ortaya çıkartmak mümkün. Processing’de programlara “sketch” yani “eskiz / şablon” adı veriliyor. Bu da programları hızlı bir şekilde prototip olarak ortaya çıkartma anlamına geliyor.
Processing hakkındaki bir belgeseli aşağıda bulabilirsiniz.
Hello World! Processing from Ultra_Lab on Vimeo.
Processing, Java tabanlı bir platform. Dolayısıyla Java’da yazılmış çeşitli kütüphaneleri de Processing içerisinde kullanmak mümkün. Android işletim sistemi de Java destekli olduğundan , Processing içerisindeki Android modu kullanılarak Android uygulamaları da geliştirilebiliyor. Kitabımda bu konuda örnekler yer alacak.
Processing konusunda gördüğüm kadarıyla Türkçe pek fazla kaynak yok. Ülkemizdeki kullanımı ne oranda onu da bilmiyorum. Kitabım nedeniyle yaptığım çalışmalardan dolayı Processing’ sempati duymaya başladım. İleride Processing konusunda da bir kitap yazmayı düşünebilirim belki.
Processing’i görmek isterseniz https://processing.org/download/ adresinden bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Eğer bilgisayarınızda Java yüklü değilse önce onu kurmanız gerekiyor. Onu da şuradan indirebilirsiniz. Processing kurulum dosyasını indirip zip dosyasını bir klasöre açmanız yeterli. Processing’i, processing.exe dosyası ile çalıştırabilirsiniz. File >> Examples menüsünden Processing’le ilgili örnekleri çalıştırıp inceleyebilirsiniz.
Şuradaki Youtube listesinden Processing ile yapılmış görsel uygulamaları izleyebilirsiniz.
Aranızda Processing’i kullananlar varsa yaptıkları çalışmalar hakkında yorumlarınızı paylaşırsanız sevinirim.