Çocukken en sevdiğim oyuncaklarımdan birisi yapacaklarınızın hayal gücüyle sınırlı olduğu LEGO tarzı oyuncaklarımdı. 2 yaşındaki oğlumla beraber bu aşkım yeniden depreşti.
LEGO, Danimarka’dan çıkmış, dünyanın en çok satılan oyuncaklarından biri olma ünvanına erişmiş ve ismiyle bir oyuncak kategorisi haline gelmiş bir marka. Çocukken bu oyuncaklarla oynamanın faydasını oldukça gördüğüme inanıyorum.
LEGO’lar ülkemizde gerekli ilgiyi görememesinin temel sebeplerinden birisi fiyatlarının yüksek olması olsa da iyi pazarlanamadığı kanaatindeyim. Satışı yakın zamana kadar bir distribütör firma üzerinden yapılıyordu. Bildiğim kadarıyla yakın zamanda LEGO Türkiye ofisi de açıldı. Ayrıca İstanbul’daki Forum İstanbul alışveriş merkezi içerisinde de LEGO Discovery Center açılmasıyla LEGO’nun daha geniş kitlelerle buluşması sağlanacaktır.
LEGO’lar basit bir şekilde birbirine takılabilen blok oyuncaklarla başladı ancak LEGO Technic gibi serilerle bambaşka bir boyuta geçmiş durumda. Artık LEGO’lar sadece çocuklar için bir oyuncak olmasının ötesinde birçok yetişkinin de hobisi durumunda. Ayrıca okullarda derslerde kullanılabilen robotik setleri de var. Mindstorms setine göz atabilirsiniz.
2-5 Yaş arası çocuklar için daha büyük parçalardan oluşan LEGO Duplo serisi bulunuyor. Daha oğlum doğmadan önce bir adet bu setlerden almıştım. Sonrasında birkaç farklı set daha aldık. Bütün LEGO’lar birbiriyle uyumlu olduğundan yeni setler aldıkça yapabilecekleriniz de artıyor.
Türkiye’de maalesef LEGO’ların bütün çeşitlerini bulmak zor. Fiyatlar da yüksek. Alternatif olarak yurt dışından getirme / getirtme var.
LEGO’larla yapılmış birçok ilginç tasarıma ait video Youtube’da var. En beğendiklerimden bir tanesi şu:
LEGO’nun meşhur “tuğlalarının” tasarım patenti 1989 yılında dolduğundan dolayı artık başka üreticiler de benzer ürünler üretiyor. LEGO artan rekabetle farklı temalara sahip ve lisanslı setlerle başa çıkmaya çalışıyor. Ayrıca LEGO temalı filmlerden de gelir elde ediyor.
LEGO’nun tek müşterisi çocuklar değil tabi ki. LEGO’nun benim gibi birçok yetişkin meraklısı da var. LEGO hakkında birçok web sitesi de bulunuyor. Bunlardan en çok beğendiklerim bütün LEGO setlerinin içeriğini görebileceğiniz brickset.com ve en büyük “resmi olmayan (unoffical)” LEGO pazar yeri olan bricklink.com. B
Oğlum büyüdükçe LEGO’larla ilgili maceralarımız devam edecek. Buradan onları da paylaşmaya devam edeceğim…