Daha önce bir hayalimi anlattığım yazımda gömülü yazılımlar Türkiye’yi kurtarır mı? diyerek bir hayalimden bahsetmiştim. Türkiye bölgesinde gömülü yazılım alanında lider bir ülke olur mu diye sormuştum. O yazımdaki bir bölümde şunları yazmıştım:
Avrupalı otomotiv üreticileri ardı ardına “geleceğin akıllı otomobillerini üretmek için Türkiye’de tasarım üstleri kurmak zorundayız. Çünkü önümüzdeki yıllarda otomotiv alanında gelişmelerin büyük çoğunluğu gömülü yazılımlar sayesinde olacaktır ve bu yazılımların en iyileri Türkiye’de geliştiriliyor” şeklinde açıklamalarda bulunuyorlar.
Geçtiğimiz hafta Amerikalı elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın Türkiye ofisinin açıldığı haberi medyada yer aldı. Tabii ki açılan şirket Tesla ürünlerinin ülkemizdeki satışını gerçekleştirecek olan “satış ofisi” idi. Yani yine o bildik “Türkiye iyi bir pazar!” hikayesi.
Şimdi daha önce kurduğum hayale bir tane daha soru ekliyorum. Tesla Türkiye’de gömülü yazılım geliştirme üssü açar mı?
Şöyle bir düşünelim: Tesla mühendisleri şu anda hangi konular üzerine çalışıyorlar. İşin sadece elektronik ve gömülü yazılım kısımlarını düşünüyorum. Aklıma gelenler şunlar:
- Güç elektroniği ve verimli enerji transferi sistemleri
- Konfor ve eğlence sistemleri
- Motor sürücüleri
- Otonom sürüşle ilgili algoritmalar
- Emniyet – kritik sistem geliştirme
Tesla’nın aradığı gömülü yazılım (firmware) mühendisliği pozisyonlarına bir bakalım isterseniz. Örneğin şu ilanda Tesla “Robotic Firmware” mühendisi arıyor. Artık otopilot ile kendi kendine giden araçlarla birlikte robotik ve otomotiv iç içe girmeye başladı.
Tesla’nın Linkedin’deki ilanı: https://www.linkedin.com/jobs2/view/79692117
Bu da diğeri: https://www.linkedin.com/jobs2/view/87381586
Otomotivde elektronik ve yazılımın ağırlığı zaten artmaya başlamıştı. Yeni nesil elektrikli araçlarla birlikte bu oran %80’lerin üzerine çıkmaya başlayacak gibi görünüyor. Yani artık otomobiller şasi, aktarma organları ve mekanik aksamları dışında büyük oranda elektronik ve yazılım mühendisliği ürünleri haline gelmeye başladılar. Yani bu işlerde bizler de varız diyeceksek üzerine çalışmamız gereken konular yukarıdaki ilanlardan az çok anlaşılıyor.
Tesla’nın yanında Google gibi birçok büyük firmanın otomotive ilgi göstermeye başladığını görüyoruz. Hatta Apple firmasının bile otomobil üretme projesi olduğu konuşuluyor.
Başta sorduğum soruya gelecek olursak, Tesla’nın şu aşamada burada bir yazılım üssü açmasına pek ihtimal yok gibi. Ama giderek büyük firmaların Türkiye’ye ilgi duymaya başladıklarını görüyoruz. Bunların bir kısmı ar-ge merkezi adı altında “ucuz mühendislik temin merkezi” olarak çalışıyor olsalar da ülkemiz açısından sevindirici gelişmeler. Tabi dileğimiz kendi teknolojilerimizi kendi markalarımız adı altında üretebilmek. Yüzde yüz yerli gibi anlamsız takıntılara kapılmadan tabii ki…