Son dönemde Twitter’da yazılım ya da yazılım alanında sık sık kavga çıkıyor! Bu kavga ya yazılımcıların kendi aralarındaki bir konudan ya da yazılımcılara laf atan başka biri sayesinde çıkıyor. Ben burada yazılımcılığın kolay ya da zor olması hakkındaki tartışmada görüşlerimi paylaşmak istiyorum.
Aslında konunun doğrudan yazılımcılık ile alakası yok. Aslında bahsedeceğim şey ekonomide “arz ve talep dengesi*” denilen kavram. Yani anlatacağım şey ürün ve hizmetler kadar ekonomik bir değeri olan herhangi bir iş ya da beceri için de geçerli.
Eğer bir ürün ya da hizmetin piyasada talebi çoksa o ürün ya da hizmeti sunmak için daha çok kişi motive olur. Yani o ürünün arzı artar. Böylelikle piyasada arzı artan ürünün fiyatı düşer. Tabi burada bir faktör artarken diğerinin sabit kaldığını farzediyoruz.
Tersten bakarsak arzı sabit olan bir ürüne talep azalırsa bu sefer yine ürünün fiyatı düşer.
Şimdi yazılımcılığa dönecek olursak:
Talep tarafı: Günümüzde teknolojinin baş döndürücü hızının içerisinde yaşıyoruz. Yazılımlar hayatımızın her alanını sarmış durumda. Bu nedenle yazılımlara ve yazılım geliştiricilere olan talep sürekli artıyor. En azından düşmediğini söylemek mümkün.
Yazılımcılara talep yüksek iken yazılımcı arzı o hızla artmıyor. Çünkü kitlesel olarak yazılımcı yetiştirme konusunda hala sıkıntılar var. Dolayısıyla bu iş biraz eğitim ama daha fazla şekilde de kişilerin kendi çabalarıyla oluyor. Hatta başarılı örneklerin çoğunluğunda kişisel çabaların daha önde olduğunu görüyoruz. Bu durumda talep ile aynı oranda bir arz artışından bahsedemiyoruz. Dolayısıyla yazılımcılar açısından bakarsak arz talebin altında kalıyor.
Yazılımcıların görece iyi kazanan ve daha rahat şartlarda çalışıyor olması herkesin dikkatini çekiyor. Bir de yurtdışında da çalışma açısından da en avantajlı mesleklerden birisi olunca yazılımcılara atılan taşlar da artıyor. Gün geçmiyor ki sosyal mecralarda birisi “yazılımcılar da kim siz hiç birşeysiniz” tarzında bir sataşmada bulunmasın.
İşte böyle bir ortamda yazılımcılığa olan ilgi artışı görülüyor. Ama tam olarak bu arza dönüşmüyor. Çünkü bu alana girmesi kolay ama ilerlemesi zor. Dolayısıyla bu zorlu yolda çok az kişi piyasanın talep ettiği yazılımcı profiline ulaşabiliyor. Tabi ki yazılımın da kendi içindeki uzmanlıklara arasında görece daha zor ve kolay diye ayrımlar yapılabilir.
Burada biraz da ekonomiye bağlayarak yazılımcı olmanın o kadar da kolay birşey olmadığından bahsetmeye çalıştım. Burada yapmak istediğim bu alana girecekleri yıldırmak değil , bana anlamsız gelen “kolay mı zor mu” tartışması karşısında kendimce bir “ispatta” bulunmaktı.
Sizce yazılımcı olmak zor mu kolay mı?
*Arz ve talep konusunda Mahfi Eğilmez hocanın ilgili yazısını okuyabilirsiniz: