Bir sene önce Dikeyeksen Yayıncılık Genel Yayın Yönetmeni Suat Özdemirci bana Arduino konusunda kitap yazıp yazamayacağımı sormuştu. O zaman henüz Arduino ile kendim uğraşmamış olsam da 8 bitlik bir mikrodenetleyici tabanlı platform olduğunu bildiğimden bu konuda çok zorlanmayacağımı düşündüm ve kitap yazma teklifini kabul etmiştim. Açıkçası bu kitap ne Suat Bey’in ne de benim çok satacağını düşündüğümüz bir kitap değildi. Bir sene sonra yani şu günlerde kitap 3. baskısını yapmaya hazırlanıyor. İlgi her ikimizi de şaşırttı doğrusu. Ama bunun sadece Arduino kitabına özgü bir durum olmadığını ve daha geniş bir hareketin habercisi olduğunu düşünüyorum.
Arduino kitabı dışında tamamen gönüllü arkadaşlardan oluşan arduinoturkiye.com sitesini kurduk. Burada da Arduino konusunda paylaşımlarda bulunuyoruz. Ayrıca forum bölümümüz de var. Şu an Türkiye’de Arduino konusunda ilk akla gelen sitelerden birisi haline geldi. Bu da Arduino ve benzeri konulara artan ilgiyi gösteriyor.
Gözlemlediğim şey, elektronik konusunda ilgili olan insanların arttığı ve bir şekilde programlama işleri ile uğraşan insanların da Arduino gibi platformlar ile bu işlere bulaşmaya başladığı. Son yıllarda sayıları oldukça artan ve fiyatları oldukça makul seviyelere gelen geliştirme platformlarının da bunda etkisi var sanırım. İnternetteki güzel projeleri görenler kendileri de bunları yapmak için harekete geçiyorlar.
Bütün bunlar amatör çalışmalar gibi görünse de Türkiye’deki teknoloji kültürü açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Amerika’daki teknolojik atılıma, Silikon Vadisi’nde 80’li yılarda yaşanan hacker kültürünün zemin hazırladığın unutmayalım. Buradaki hacker kültürü denilen şey teknolojiyle haşır neşir olmayı seven ve teknoloji projeleri üretmeyi seven amatör toplulukları temsil ediyor. Bu amatör gruplardan çıkan projelerin bir kısmı bugün bildiğimiz ve ürünlerini ayıla bayıla kullandığımız dev firmalara dönüştü.
Türkiye’de de benzer şekilde elektronik topluluğunun yaptığı çalışmaları çok önemsiyorum. Umarım bu çalışmalar daha da artar ve Kickstarter‘daki gibi projeleri ülkemizde de görmeye başlarız. Artık girişimcilik denilince sadece web siteleri değil elektronik projelerinin de akla gelmesini diliyorum…
Aynı temennileri paylaşıyoruz Coşkun hocam, yazı için teşekkürler 🙂
Ben teşekkür ederim
Ben teşekkür ederim
İlgi duyan büyük bir kitle olduğuna katılıyorum. Bende bunlardan biriyim. Startup aşamasında “elektroniğe başlamak ve Elektroniği anlamak” konularında ciddi eksiklikler olduğunu düşünüyorum. Bu eksiklikler görülüp çözüldükçe, daha çok insanın hobi odası elektronikle dolup taşar hale gelecektir. Yazı için, elinize sağlık.
Ben ve arkadaşlarım elimizden geldiğince bu konuda kaynak oluşturmaya çalışıyoruz. Yorum için teşekkürler