İnternet hayatımızda yokken bilgiye nasıl erişiyorduk acaba? Üzerinde çalıştığınız konuda güzel bir kitap bulduğunuzda şanslı sayıyordunuz belki kendinizi ,ya da mahallenizde bu işlerden anlayan bir abiniz vardı.Bu kadar şanslı değilseniz, çoktan o işle uğraşmayı bırakmayı bile düşünmüş olabilirdiniz.Peki ya bugün?
Artık kesintisiz internet, ADSL’nin de hayatımıza girmesiyle birlikte hemen aklımıza geleni “google” a sormak adete bir refleks haline geldi.Şanslıysak karşımıza çıkan binlerde sonuçtan birinde aradığımızı buluyoruz.Hepimizin önüne çıkan sonuçlarda çoğu zaman başka birinin cümlelerini görüyoruz,linke tıkladığımızda da alt alta yazılan cevaplarla uzamış bir “çözüm önerileri” destanı çıkıyor.Şu tesadüfe bakın ki soruyu soran kişi de sizinle aynı problemi paylaşıyormuş.Ardından gelen cevaplarla da sorun çözülmüş.Tabi sizinki de…
Peki bu kadar insanın, yeni aldığı balığını nasıl besleyeceğinden,mikrodenetleyicili devresindeki sorunun ne olduğuna kadar geniş konularda fikir alışverişi yaptığı bu forumlar tam olarak ne oluyor ve bize faydası ne olabilir? Bu konuyu yine kendi alanımızdan, elektronik mühendisliği açısından ele alacağım.
Birçoğumuz okuduğumuz okullardan şikayet ediyoruz.Belki çevremizde bizim kadar meraklı arkadaşlarımız olmadığından ya da birikimlerinden faydalanacağımız hocalarımızdan çok da faydanalanamadığımızdan… Evet internetten öncesinde bu serzenişler için yapabilecek bir şey yoktu.Ancak artık birçok forumda artık derdimizin çaresini bulabilmekteyiz.Çünkü artık ,eskiden mahallemizdeki tecrübeli abimizin yerini alabilecek birçok insan internette bilgi ve birikimlerini paylaşıyor.Bilgi ve birikimli olmanın da belirli bir seviyesi yok.Sizin de sahip olduğunuz bilgiler bir başkasının şu anda içinden çıkamadığı bir problemin çözümü olabilir.O zaman forumlardan yararlanmanın vaktidir.
Son zamanlarda forum sitelerinin sayısı oldukça arttı.Bu forum siteleri birçok konu içerebildiği gibi özel bir konuda da olabilmektedir.Ayrıca belirli bir konu üzerinde bilgilerin bulunduğu bir sitede ayrıca bir de forum bulunabilmektedir.
Elektronik hakkındaki forumlarda en temelden ,ileri seviyeye kadar geniş bir alanda bilgi paylaşımı yapılmaktadır.Hakkında bilgi sahibi olmak istediğiniz bir konuda ya da içinden çıkamadığınız bir problem hakkında sorularınızı foruma iletip birçok insanın bilgi ve tecrübesinden faydalanabilirsiniz.Ancak forumların interaktif ortamlar olduğunu da unutmamalıyız.Onlardan biz faydalanabileceğimiz gibi kendi bilgilerimizle biz de başkalarına yardımcı olabiliriz.Bizler de elimizden geldiğince kendi kaynaklarımızı bu ortamlara sunmalıyız.Bilgiye çok ihtiyacımız olan şu dönemde forumlar hayati bir gerekliliği yerine getirmektedir.
Her yerde olduğu gibi forumları da kullanırken bazı “yazılı olmayan kurallar”a dikkat etmeliyiz.Bunların bir kısmını maddeleyerek yazacağım.Forumlar gibi bilgi iletişim ortamlarından faydalanırken dikkat edilecek hususlarla ilgili olarak Eric Steve Raymond’ın Doğru Düzgün Soru Sormak* adlı yazısını da okumanızı tavsiye ederim.
– Öncelikle bir soru sormadan önce bu konuda az da olsa kendiniz bir araştırma yapmalısınız.Google’a yazılacak iki kelimeyle karşınıza onlarca sonucun çıkabileceği bir alandaki soruyu direk forumlara yazarak “hazıra konmaya çalışmak” çoğu zaman hoş karşılanmayacaktır.
-Bir konuda yardım istemek için attığınız mesajları doğru foruma ve doğru alt başlık altına yazın.Alakasız bölümlere yazılmış alakasız sorular tepki çekebilir.Eğer hangi bölüme yazacağınıza karar veremediyseniz, konunuza en yakın bölüme sorunuzu yazın ve bu durumu mesajınızda belirtin.Forum sorumluları mesajınızı uygun bölüme taşıyacaktırlar.
– Forumlar da “Lütfeeeeen yardıııım!” ,”Çok acele!!!!” gibi başlıklardan daha itici gelen başlık yoktur.Bu ortamlarda birçok kişinin yardıma ihtiyacı olduğunu ve sizinkinin en acili olduğuna insanları ikna edecek iyi bir sebebe ihtiyacınız olduğunu unutmayın.Başlıklarınız konunuzla ilişkili olsun.
– Bir probleminizi anlatırken mümkün olduğunca detaylandırın.Kimsenin “müneccim” olmadığını unutmayın.
– Düzgün bir Türkçe kullanmaya özen gösterin.
-Noktalama işaretlerinin var ve gerekli olduğunu unutmayın.Bazen satırlarca yazılmış bir yazıdan hiçbirşey anlamamak insanları oldukça şaşırtmaktadır.
-Kimsenin sizin ödevinizi veya projenizin tamamını hazırlayıp ellerinize vermesini beklemeyin.Herkesin zamanı kısıtlı ve değerli.Çalışmalarınız üzerinde uğraşıp takıldığınız noktalarda soru sorma yöntemini kullanın.
Unutmayalım ki bu tür kurallar rahat bir paylaşım ortamının sağlanması için gereklidir.
Ayrıca forumların sadece bilgi “alınan” değil bilgi “paylaşılan” yerler olduğunu unutmayın.Siz de mevcut bilgi ve tecrübelerinizle katkıda bulunun.Bilginin altın kadar değerli olduğu şu dönemde forumlar imdadımıza yetişmektedir.Kim bilir belki de geleceğin okulları buralarda doğmaktadır.
Ekler:
– Eric Steven Raymon Doğru Düzgün Soru Sormanın Yolları – Türkçe çevirisi
>Faydalandığım belli başlı elektronik forum siteleri:
Türkçe:
http://www.picproje.org/ sitesi forumu
http://forum.donanimhaber.com/ elektronik bölümü
http://www.forumtrportal.com/forumdisplay.php?f=87
http://www.turkyasam.com/forumdisplay.php?f=170
İngilizce:
http://www.electro-tech-online.com/