Bugünlerde üniversite adayları tercih telaşı içindeler.Birçok forumda da “hangi bölümü seçmeliyim?” sorularının sorulduğunu görmekteyim.Tabiî ki insanlar hayatlarını etkileyecek olan bu kararı verirken dikkatli olmaya çalışıyorlar.Ancak hala meslek seçiminde belli başlı hataların yapıldığı görülmekte.Hala insanlar belirli “moda”ların peşinden giderek seçimlerini yapabiliyorlar.Sadece puanı yüksek diye mühendislik seçenler mi dersiniz,”şu üniversitenin makine bölümünü mü yoksa bu üniversitenin elektronik bölümünü mü seçeyim” diyenleri mi? Bu kadar farklı alanlar da değişik tercihler sözkonusu.Bu konuda kimseyi de suçlayamayız tabiî ki.ÖSS hazırlığının büyük bir rant haline geldiği bu sistem içinde mesleklerin tanıtımı,insanların kendilerini tanımaları için rehberlik hizmetleri oldukça ihmal ediliyor.Çoğu zaman dersaneler başarılarını yüksek göstermek için öğrencilerinin tercih formlarını tıka basa doldurabiliyorlar.
Bu önemli dönemde tercih yapacak arkadaşlara en büyük önerim, sevebilecekleri, ilgi duyabilecekleri alanları seçmeleri. Sırf “havası” veya “parası” yüzünden bölüm seçmemeleridir.
İlgi duymanın da ne olduğunu tam olarak açmak gerekmekte. Örneğin elektronik cihazlara meraklı olmak ,elektronik mühendisliği seçmek için yeterli bir sebep midir? Ya da bilgisayarla vakit geçirmekten hoşlanan biri bilgisayar bölümünü seçmeli midir? Bu tür sebeplerle mühendisliği seçenler, daha sonra mühendisliğin ağır matematik öğretimi nedeniyle sıkılabilmekte,umutsuzluğa düşebilmektedirler.
Tercih yapacak arkadaşlar kendilerini iyice tanımalı ve ona göre seçim yapmalıdırlar.Bu konuda forumlardan,etrafınızdaki deneyimli insanlardan yardım alabilirsiniz.Ama tabi en son kararı yine kendiniz vermelisiniz.Aşağıdaki linkte Elektrik Mühendisleri Odası’nın sitesinde bulunan faydalı yazılar var.Orada ayrıca elektrik/elekronik mühendisleri adı altındaki bölümlerin “saçmalığına “ da dikkat çekilmiş.Okumanızı tavsiye ederim:
http://www.emo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=48840&tipi=2&sube=0