Son dönemde internet üzerinde oldukça fazla “açık ders” bulunabiliyor. Özellikle önde gelen Batılı üniversiteler teker teker derslerini online olarak internete taşımaya başladılar. Burada sıkça ziyaret ettiğim siteleri sizinle paylaşmak istiyorum.
Udacity.com : Son dönemde en çok hoşuma giden derslerden birisi Stanford Üniversitesi hocalarından Sebastian Thrun’un Robotik araç programlama (Robotic Car Programming) dersleri. Dersleri oldukça açık ve kolay bir biçimde anlatıyor. Ayrıca ödevler veriyor ve ofis saatleri denilen bölümde de dersleri takip edenlerden gelen soruları yanıtlıyor.
Dersin verildiği udacity.com adresinde başka dersler de bulunuyor. Takip etmenizi öneririm.
MIT Open: MIT Açık Üniversitesi’nde birçok dersin ders notlarını ve bazılarının da videolarını izleyebiliyorsunuz. Mühendislikten, sosyal bilimlere kadar birçok alanda dersler mevcut.
Khan Academy : Khan Academy daha çok matematik ağırlıklı dersler bulunuyor. Matetmatik öğrenmek için güzel bir kaynak..
EdX : MIT ve Harvard Üniversitesinin ortaklığıyla kurulmuş bir açık üniversite sitesi. İçerisinde birçok alanda dersler bulunuyor.
Coursera : Son dönemde sayıları artan açık ders sitelerinden bir diğeri. Mühendislik ve diğer alanlarda dersler var. Her geçen gün yeni dersler eklenmeye devam ediyor.
Berkley Üniversitesi : Yine dünyada önde gelen üniversitelerden Berkley Üniversitesi’nin online platformu.
Natıonal Programme On Technology Enhanced Learning (NPTEL): Hindistan’daki başlıca teknik üniversitelerin bir araya gelerek oluşturduğu platform. Özellikle elektrik-elektronik mühendisliği konularında geniş bir ders arşvine sahip. Hindistan aksanı biraz değişik gelse de oldukça geniş bir içeriğe sahip bu siteyi de takip etmekte fayda var.
Embedded.com : Gömülü sistemler konusunda haberler ve güzel makalelerin olduğu bir site. Bu alanda ileri gelen mühendislerin yazdıkları yazılar gerçekten çok faydalı oluyor.
EE Times :Elektronik alanındaki son gelişmeleri ve yeni çıkan ürünleri takip etmek için güzel bir site. Aynı zamanda sektörde tecrübeli isimlerin makaleleri de bulunuyor. Şirketlerin ürünleriyle ilgili eğitimler de var.
[ad#ad-1]
Coşkun güzel bir derleme olmuş. Bende de buna benzer bir taslak var, bu yazıya referans verip onu yayınlayacağım haberin olsun.
Çok sevinirim. Bu tür kaynaklardan herkesi haberdar etmek lazım.
merhaba coşkun bey .. ben ee mühendisi 1. sınıf öğrencisiyim … bir forumda paylaşımınızı okudum.. öğrencilik tecrübelerinizden faydalanarak bize bilgi vermişsiniz…bizi düşündüğünüz için teşekkürler…
Ben teşekkür ederim…
Teşekkür ederim Coşkun Bey.
Bu kadar faydalı paylaşımlar yaptığınız için teşekkürler. Çok istiyordum ama imkanlar yetmedi gibi cümleler bahaneye dönüşüyor gibi. Sanırım daha çok çalışmamız lazım 🙂
Allah size hidayet versin gerçekten çok güzel paylaşımlar sunuyorsunuz çok çok teşekkürler paylaşımlarınız için…:)
Ben teşekkür ederim.
udemy’i unutmuşsunuz.. o da güzel ders sitesi..
Böyle faydalı paylaşımlarınız için teşekkürler , gerçekten mükemmel
bu tür siteleri gördükçe sevinmekle beraber, ders notlarını kendi öğrencilerine bile paylaşmaktan sakınan Türkiye’deki çoğu üniversite hocalarının bu tür video ders çekimlerine ne zaman önem vereceğini de merak ediyorum
Coşkun hocam bu sitede http://www.acikders.org.tr/ MIT nin bazı derslerini türkçe dublaj ile veriyor bakılmasında fayda var diye düşünüyorum izniniz olursa bu yazınızdan eklentiler yaparak haber yapmak isterim iyi günler iyi çalışmalar 🙂
Ben var size çok teşekkür etmek. tuu 😪