Son dönemde tek kart bilgisayar (single board computer) diye tabir edilen ürünlerde bir artış göze çarpmaya başladı. İlk zamanlarda Mini2440 adlı kartı görünce “vay canına” demiştik. Tek kart üzerinde Windows CE / Embedded Linux vs… çalıştırabiliyorsunuz. Hem de dokunmatik ekranı var. Daha sonra tablet bilgisayarlarla birlikte bu tür ürünler de de bir artış oldu. Beagleboard, Pandaboard gibi başka ürünler de çıkmaya başladı. Fiyatları da kapasitelerine göre iyi olan bu ürünlerle yapılamayacak şey hemen hemen yok gibi. Oldukça yüksek işlem güçlerine sahip bu kartlarla geçmişte sadece masaüstü bilgisayarlarımızda olan işlem gücü elde edilebiliyor.
Özellikle Arduino’dan sonra hobi / amatör uygulamalara yönelik ürünlerin sayısı da giderek artmaya başladı. Amatör dedimse düşük seviye değil sadece düşük adetteki kişisel uygulamalara yönelik ürünleri kastediyorum. Arduino’dan sonra geçmişte burunlarından kıl aldırmayan ve hobiciyi, kişisel tasarımcıyı önemsemeyen firmalar bile bu alana yönelik çeşitli ürünler çıkarmaya başladılar. Bu alanda da büyük bir pazar olduğunu farketmeye başladılar sanırım. Arduino”nun da en büyük faydalarından birisi de bu oldu. Arduino eklentilerinin pin bağlantı şekilleri adeta bir endüstri standartı haline geldi. Gün geçmiyor ki buna benzer bir kart daha piyasaya çıkmasın.
- Beaglebone
Son dönemde en popüler olanlardan ikisi Beaglebone ve Rasperry Pi. Geçtiğimiz günlerde Çizgi – Tagem bir kampanya ile 200 adet Beaglebone’ı 49 dolar+KDV fiyatla sattı. Normal satış fiyatı 89 dolar olduğundan bu kampanya gerçekten çok güzel oldu. Ben almasam da 200 adet Beaglebone çok kısa sürede tükendi. Bu ülkemizde bu konulara yönelik ilgiyi göstermesi açısından da önemliydi bence. BeagleBone nedir diye merak edenler MCU-Turkey’de konu hakkındaki yazılara bakabilir.
Rasperry Pi de son dönemde ortalığı kasıp kavuran başka bir ürün. İlk parti piyasaya çıktıktan sonra kısa sürede tükendi. Çünkü 25-35 dolarlık bir fiyatla satılan Rassperry Pi kredi kartı büyüklüğünde mini bir bilgisayar. İngiltere’de bir vakıf tarafından öğrencilere bilgisayar programlamayı öğretmeye yönelik geliştirilen Raspery Pi üzerinde video çıkışı, ethernet gibi bağlantılar da bulunuyor. Dolayısıyla bir bilgisayarla yapılabilecek herşeyi yapmaya müsait.
[ad#ad-1]
Şu anda bu ürünlerin hiç birisi elimde olmadığından çok fazla şey söyleyemeyeceğim. Ama youtube’da arattığınızda bu kartlarla yapılmış çok güzel uygulamalar görebilirsiniz.
- Mbed
Geçen yazılarımda da paylaşmıştım. Bloguma en çok gelen aramalardan birisi ARM. Son dönemde ARM programlama konusuna ilgi giderek artmış durumda. Geçmişte PIC mikrodenetleyiciler için olan şeyin bir benzeri de ARM için oluyor sanırım. Özellikle son dönemde oldukça yüksek kapasiteli ARM tabanlı mikrodenetleyiciler oldukça uygun fiyatlarla alınabiliyor. Ayrıca mbed, STM32F4 Discovery gibi kartlar da artık ülkemizde de kolayca temin edilebiliyor. Tabi yine en büyük sorun İngilizce sıkıntısı olanlar için Türkçe kaynak bulmak.
ARM programlama konusunda diğer bir sıkıntı da derleyicilerin 8 bitlik mikrodenetleyicilerde olduğu kadar kolay elde edilememesi. 8 bit’lerde üreticiler tarafından ücretsiz sağlanan derleyicilere karşın ARM tarafında genellikle ücretli derleyiciler söz konusu. Bu derleyicilerin ücretsiz versiyonları olsa da bunlarda kod sınırlaması büyük projeler yapılmasına pek izin vermiyor. Burada da yine özgür yazılımlar devreye giriyor. İyi haber ARM için de GNU araçları mevcut. Kötü haber ise bunlarla çalışmak ücretli araçlar kadar kolay olmuyor. Geliştirme ortamını kurmak biraz zahmetli. Ayrıca üretilen kod da ücretliler kadar optimize değil. Ancak birçok projede bu göz ardı edilebilir. Artık ortalama mikrodenetleyicilerde bile 1 MB’lık flash bellek miktarına erişilmiş durumda.
Vesselam artık imkanlarımız oldukça geniş. Bir şeyler yapmamak için bahane yok 🙂
[ad#ad-1]
Rasperry Pi videoları gelir mi hocam? 🙂