Son dönemin en popüler elektronik cihazlarından birisi hiç şüphesiz tablet PC’ler. Apple’ın bu kategoriyi yıllar sonra yeniden canlandırması ile büyük bir tablet pazarı doğdu. Ülkemizde de Fatih Projesi ile birlikte tablet konusuna ilgi iyice arttı. Kendi tabletimizi üretmek için firmalarn bir araya geldiği haberini geçen hafta okumuştuk. (“Yerli tabletin sadece camı ithal olacak” gibi komik bir içeriği de olsa önemli bir haberdi). Şimdi gelin piyasadaki popüler tablet pc’lerin içlerinde neler olduğuna bir bakalım.
Öncelikle Apple’ın yeni tableti nam-ı diyar “Yeni iPad”e bakalım. Eee ülkemizde satılan tabletlerin %77’sini iPad oluşturuyormuş ne de olsa…
İnternette elektronik ürünlerin içinde ne var ne yok öğrenebileceğimiz iki web sitesi bulunuyor: iFixit.com ve iSuppli.com. iFixit.com’da ürünler tabiri caizse iliklerine kadar parçalanıyor ve içlerinde ne var ne yok listeleniyor. Ayrıca sitede ürünleri tamir etmek için bilgiler bulunuyor ve tamir için gerekli araçlar da satılıyor. Tabi günümüdeki elektronik aletler üreticilerin uyguladıkları kurnazlıklar sonucu pek de tamir edilecek gibi değiller. Üreticiler eski ürünleri atıp yenilerini almamızı tercih ediyorlar.
iSuppli.com sitesinde de elektronik ürünlerin içerisinde bulunan komponentler listeleniyor ve toplam maliyetleri yayınlanıyor. Yeni iPad’in 32 GB modelinin malzeme maliyeti 364 dolar iken, Samsung Galaxy 10.1 tabletin maliyeti 205 dolar olarak verilmiş. iSuppli.com’daki tablolarda ayrıca üretim maliyetlerini de görebilirsiniz. En ilginç noktalardan birisi üretim maliyetlerinin toplam maliyet içinde oldukça küçük bir oranı oluşturması. Yani tableti üretmek onları tasarlamanın yanında çok ufak bir kazanç getiriyor.
Yeni iPad’in içinde neler var bir bakalım:
Yeni iPad
Yukarıda iPad’in içerisinde ne var ne yok görülüyor. Gördüğünüz gibi en büyük komponentler ekran ve batarya. Sistemin beynini oluşturan anakart üzerindeki bileşenleri de aşağıda görebilirsiniz:
[ad#ad-1]
Anakartın ön tarafındaki bileşenler şu şekilde listelenmiş:
- Texas Instruments CD3240 driver device
- Broadcom BCM4330 802.11a/b/g/n MAC/baseband/radio with integrated Bluetooth 4.0+HS and FM transceiver
- 2 x 4Gb Elpida LP DDR2 = 1 GB DRAM in separate packages in a 64-bit configuration
- Fairchild FDMC 6683
- Broadcom BCM5973 I/O controller
- Broadcom BCM5974 microprocessor
- Apple 338S0987 (Cirrus Logic audio codec)
- Qualcomm PM8028 Power Management IC
- Qualcomm RTR8600 multi-band/mode RF transceiver for 3G and 4GLTE bands
- Toshiba Y0A0000 Memory MCP
- Triquint TQM7M5013 quad-band linear power amplifier module
- Avago A590 Skyworks SKY77468-17 front-end module
Samsung Galaxy Tablet
Şimdi de Samsung Galaxy Tablet’in içinde neler varmış görelim:
Galaxy tabletin devre kartını aşağıda görebilirsiniz:
- 1.0 GHz dual-core NVidia Tegra 2 application processor (12B3B452 1113A3)
- 1GB Samsung K4P8G304EC-FGC1 LPDDR2
- 16GB SanDisk SDIN4C2-160 MLC NAND flash chip
- 3MP rear camera
- 2MP front camera
- 6,860mAh Li-polymer battery (10hrs video playback)
- Wolfson WM8994E CODEC
- Atmel mXT1386 touchscreen controller (MXT1386-U EEI QS524)
- Atmel mXT154 touch controllers x3 (MXT154 CU-520)
- Broadcom BCM4330 802.11a/b/g/n MAC/Baseband/Radio with Integrated Bluetooth 4.0+HS and FM Transceiver (BCM4330XKFFBG)
- Invensense MPU-3050 three-axis gyroscope
- Silicone Image Sil9234BT HDMI interface
- Samsung CMC6230R LCD driver
- Texas Instruments TPS658624 GPIO
- Texas Instruments LVDS83B power controller
- STMicroelectronics 811C
- 3.5mm headset jack
Çıkarımlar
Peki bütün bunlardan neler çıkarabiliriz:
1- Bir firma bir ürünü üretirken bütün komponentleri kendi üretmek zorunda değil. Hatta o komponentler firmanın bulunduğu ülkede üretilmek zorunda da değil. Amerikan firması Apple üretiminin tamamını Çin’de yaptırıyor. Ama bu durum sonuçta en zengin firmalardan olmasına engel değil.
2- Bizim ezeli rakip gibi gördüğümüz firmalar bir yandan da ticari ortak. Apple’ın tabletlerinin ekranları ve işlemcisi Samsung tarafından üretiliyor (Fanboy arkadaşlar bu duruma çok şaşırıyorlardır eminim)
3- Tabletlerde hemen hemen benzer komponentler de olsa (İşlemci, Ram, codec çipleri, batarya, ekran) ürünlerin asıl başarısını kullanıcı deneyimi ve yazılım gibi öğeler belirliyor. Yoksa herhangi bir ucuz Çin malı tableti de açsak içinde benzer komponentler olduğunu görürüz.
4- Çin malı dediğimizde aklımıza hep kalitesiz ürünler gelmekle beraber en kaliteli ürünleri ürettiği düşünülen firmaların ürünleri de Çin’de üretiliyor. Dolayısıyla Çin kalitesiz mallar cenneti olmaktan öte her kalitede üretimin yapılabildiği bir üretim cenneti durumunda.
5 – Bu tür elektronik ürünlerde üretim maliyetleri satış değerinin çok az bir kısmını oluşturuyor. Dolayısıyla asıl katma değerin yaratıldığı tasarım ve yazılım kısımlarına odaklanmak önemli. Bu konuda Alphan Manas’ın yazdıklarını da buradan okuyabilirsiniz.
Niyazi Saral’ın Yerli tablet üretimi ile ilgili yazısını da okumanızı tavsiye ederim.
[ad#ad-1]
KAYNAKLAR:
http://www.ifixit.com/Teardown/iPad-3-4G-Teardown/8277/
http://www.ifixit.com/Teardown/Samsung-Galaxy-Tab-Teardown/4103/
http://www.isuppli.com/Teardowns/News/pages/New-iPad-32-GB-4G-Carries-364-35-Bill-of-Materials.aspx,
http://www.techrepublic.com/photos/cracking-open-the-samsung-galaxy-tab-101/6258363
Güzel bir yazı olmuş Coşkun bey, özellikle çin malı tabletler konusunda katılıyorum. 40$ lık tablet de var, 400$ lıkta. Çin tabletlerdeki Allwinner işlemcilerde hiç fena değil. Özellikle işlemcinin TQFP paketi çok hoşuma gitmişti 🙂
http://olimex.wordpress.com/2012/04/24/cortex-a8-in-tqfp-sure-allwinner-a13/
Teşekkür ederim yorumların için. Hemen hemen bütün Çin üretimi tabletlerde bahsettiğin firmanın işlemcileri kullanılıyor. TQFP paket olması da güzel gerçekten 🙂
Tablerlerde iç kalitenin yanında dış kalite de kullanılabilirliği müthiş etkiliyor. ekran ve dış kalitesi yüksek tabletlerin de fiyatları pahalı olanlanlardan aşağı kalmıyor. şimdiye dek denediklerimin içinde en optimumu ipad’lerdi. galaxy tab’de bu seviyeye yakınken ipad varken ona, o kadar para verilmez diye düşünüyorum. dokunmatik ekran performansı ve dış yüzeydeki plastiğin kalitesi kullanılabilirliği doğrudan etkiliyor. ve ucuz modellerin 2-3 defa sorgulanmasına sebep oluyor.
Yorumun için teşekkür ederim Kaan. Yazı da söylediğim gibi bu tür ürünlerde asıl başarıyı kullanıcı deneyimi belirliyor. Hangi işlemci kullanılmış, Ram’i ne kadarmış bunlar birçok kullanıcı için birşey ifade etmiyor aslında.
My Samsung tablet replacement parts are required, and that’s what I need!