Son dönemde teknoloji öyle hızlı ilerliyor, öyle çok teknolojik alet piyasaya çıkıyor ki insanın gerçekten başı dönüyor. Her gün başka bir firma yeni oyuncaklarını görücüye çıkartıyor, her gün daha hızlı işlemciler, daha yüksek çözünürlüklü ekranlar, daha hızlı kablosuz bağlantı çipleri, daha yüksek kapasiteli bellekler üretiliyor. Bu gidişatta bir başka göze çarpan nokta ise “donanım her geçen gün daha ucuzlayarak sıfır noktasına doğru gidiyor.”
Peki donanımdan para kazanmak çok zor hale mi geldi gerçekten? Bugün baktığımızda donanım (+yazılım)’dan en çok parayı kazanan şirket herhalde Apple‘dır. Apple’a baktığımızda hem kendi donanımını hem de yazılımını üreten nadir firmalardan olduğunu görüyoruz. Buradaki anahtar nokta “kullanıcı deneyimi“. Yani donanım veya yazılım tek başına birşey ifade etmiyor. Asıl değer bütün bunların “kullanıcıya değdiği noktada sağladığı yararlar ve kullanıcıya yaşattığı deneyimde” ortaya çıkıyor. Dolayısıyla asıl katma değer salt donanımlarla değil bunların etkileriyle kazanılıyor.
Yakın bir gelecekte birçok teknolojik cihazın bedava verileceği veya abonelik modelleriyle, içerik satışıyla pazarlanacağını göreceğimizi düşünüyorum. Zaten bunların örnekleri de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Eğer son kullanıcılara yönelik teknolojik projeler geliştiriyorsanız kullanıcı deneyimine ve ona sağlayacağı faydaya odaklanmalısınız. Asıl katma değeri sağlayacak olan noktalar bunlar artık.
[ad#ad-1]